Deniz Spatar
Uluslararası Şiddetsiz İletişim Merkezi Sertifikalı Eğitmen
ŞİDDETSİZ İLETİŞİM YOLCULUĞUM
-
Çocukluğum politik kutuplaşmanın gün be gün arttığı, şiddetin günlük gerçek halini aldığı 1970’lerin sonu, 1980’lerin başının İstanbul’unda geçti. Bu süreci 1980 Askeri Darbesi izledi. Bunlara çocuk olarak tanık oldum ve ailemle birlikte birinci dereceden etkilendim. Hal böyle olunca gençliğimi barış için aktif bir şeyler yapma çabasıyla geçirdim. Yıllar geçtikçe fark etmeye başladım ki, şiddetten şikayet ediyordum ancak kendi eylemlerim ve sözlerim de hem kendime, hem de başkalarına karşı bir tür şiddet yaratıyordu. Bunu anlayınca sarsıldım. Edebiyata sığındım. Açık Radyo’da, Açık Dergi içinde Öykü Bülteni adlı bir program hazırladım ve sundum. Çeşitli edebiyat dergilerinde öykülerimi yayınladım. 2003’te öykülerim kitap olarak da yayınlandı.
-
2011’de zihnimin ve bedenimin kaldırabileceğinden daha fazla çalıştığım bir dönemde, Yoga, meditasyon, mindfullness, çeşitli beden terapileri, aile dizimi gibi öğretiler ve metotlarla tanıştım. Aralarında Yoga Terapi’nin de bulunduğu 1.500 saatten fazla Yoga Hocalık Eğitimi’ni tamamladım. 2013’te Yoga’nın “ahimsa” ilkesinin ne olduğunu anlamaya çalışırken, bir arkadaşım aracılığıyla Vivet Alevi (ki o zaman Türkiye’deki tek Şiddetsiz İletişim eğitmeniydi) yıllık eğitim programını buldum. O günden itibaren, Vivet Alevi’nin yıllık programına 5 kez, çeşitli rollerle (katılımcı, asistan, asistan eğitmen, eğitmen) olarak katıldım. Süreç içinde, başta Stephan Seibert olmak üzere, Sura Hart, Liv Larsson, Françoise Beausoleil, Marie Miyashiro olmak üzere pek çok Şiddetsiz İletişim eğitmeninden eğitim ve destek aldım. CNVC’nin nvctraining.com sitesinin halen sıkı bir takipçisi ve tiryakisiyim.
-
2016’da son kurumsal işim olan TEMA Vakfı İletişim Bölüm Başkanlığı’ndan ayrıldım. Böylece, zamanımı tamamen Türkiye’de Şiddetsiz İletişim’in yayılmasına katkıda bulunmak için planlamaya, hayatımı Şiddetsiz İletişim’den öğrendiklerimi paylaşarak sürdürmeye başladım.
-
Şiddetsiz İletişim paylaşırken Şiddetsiz İletişim eğitmenlerinden olduğu kadar, Yoga-Meditasyon-Beden Terapilerinden, Krishananda ve Amana’nın Learning Love (Sevgiyi Öğrenmek) ve Thomas Huebl’in Transparent Language (Şeffaf Dil) metotlarından ve 2021’de tanıştığım Somatik Deneyimleme yaklaşımından etkilendiğimi fark ediyorum. Tüm bu öğrendiklerimi Marshall Rosenberg’in Şiddetsiz İletişim ile sunduğu sadelik içinde derinleşmek için değerlendirmekten çok keyif alıyorum. Öğrendiğim her metotla birlikte Şiddetsiz İletişim’in sadeliğine, hayatın içinde uygulanabilirliğine bir kez daha hayran kalıyorum.
Şiddetsiz İletişim eğitmenlik yolculuğuna çıkmaya karar verdiğimde, bu sürece CNVC’nin biriktirdiği deneyimin rehberliğinde devam etmek istedim. Asesör olarak Vivet Alevi’nin rehberliğini almaya karar verdim. Vivet Alevi’nin yanı sıra, birlikte çalıştığı arkadaşları Stephan Seibert ve Marianne Sikor’un geribildirimleriyle yoluma devam ettim. 2018’de sertifikasyon sürecimi tamamladığım MAD Günleri’ne katılan Towe Widstrand’ın desteği ve geribildirimleri yolculuğumda beni hep destekliyor. MAD Günleri’ne katılan tüm yol arkadaşlarıma da şükran doluyum.
Sertifikasyon sürecim
-
2015’de aday olduğum, Marshall Rosenberg tarafından kurulan Uluslararası Şiddetsiz İletişim Merkezi’nin (CNVC) eğitmenlik sertifikası sürecini 2018’de tamamladım. Mentörlük ve Değerlendirme Günleri’nde (Mentoring Assesment Days-MAD); Vivet Alevi, Stephan Seibert ve Towe Widstrand’ın denetmenliğinde (asesör) Sertifikalı Eğitmen olarak CNVC’ye önerilmeme hep birlikte karar verdik. Türkiye’deki CNVC Sertifikalı Eğitmenler Vivet Alevi ve Judy Bleil Saruhan’ın ardından üçüncü sertifikalı eğitmen olmak, ilk gençlik yıllarımdan itibaren içimde hep canlı olan toplumsal barışa hizmet edebilme umudumu besledi ve beni daha da motive etti.
Yolculuk her an devam ediyor
-
Çocuklarla (özellikle de hassas bölgelerde yaşayan çocuklarla) çalışan yetişkinlere hizmet ettiğimde kendimi çok canlı hissediyorum. Kolektif travmaların iyileştirilmesiyle ilgili tüm çaba ve çalışmalara karşı büyük bir ilgi ve tutku duyuyorum. Açık Radyo’da yayınlanan “Bir Yaşam Dili Şiddetsiz İletişim” programının Canan İrtem’le birlikte hayalperestlerinden ve yapımcılarından biriyim. Yine Canan İrtem’le birlikte, radyo programının devamı olarak kurduğumuz Zürafa Sohbetleri adlı YouTube kanalını yürütüyorum. Seminerlerimde katılanlara güvenli bir keşif alanı yaratmaktan ve şiddetsizliğin gücünü hayata geçirme konusunda cesaret daveti sunmaktan coşku duyuyorum.
-
Şiddetsiz İletişim yolculuğum aldığım ve sunduğum pek çok eğitimin yanı sıra sokakta, ailemle, sevgilimle, arkadaşlarımla, komşularımla, işimle, velhasılı hayatla ilişkilenirken sorular ve farkındalıklarla devam ediyor. Yolculuğum kişisel gelişim ve toplumsal değişim özlemlerimi dengelememe katkıda bulunuyor.